Blij

by | Mar 1, 2022 | Reisverslagen

Word ik er blij van?

Dat is een korte vraag; komt een beetje uit de hemel vallen.
Waar word ik blij van? Nu klinkt de vraag alsof er naar een verlanglijst(je) gevraagd wordt.

We leggen hier uit, wat we met deze vraag doen/beogen, willen bereiken: wij gebruiken het als een innerlijk kompas.
Stel je een voorwerp voor, een product op het winkelschap, een situatie waarin je verzeild geraakt bent, een bestemming voor je vakantiereis. Nu wil je een keuze maken, wat jij er mee ‘moet’. Dan ga je argumenten (criteria en voorwaarden van allerlei aard) ophalen, voors en tegens bedenken. Desgewenst vraag je anderen wat zij ervan vinden. Zo kom je er niet uit; wij trouwens ook niet 😉

Maar dan, als de enkele, eenvoudige vraag ‘word ik hier blij van?’ met Ja beantwoord wordt – van binnen – dan weet ik dat het goed zit. Dat ik hier vreugde aan beleef; dat het goed doet, dat het me raakt of dat het me smaakt.

Er is nog iets met deze vraag. Ze werkt pas als een pendel, als je in verbinding met je Zelf bent, door even stil te zijn. Jouw antwoord is altijd persoonlijk.
En .. zoals je warm kunt lopen voor iets, enthousiast kunt worden, zo kan het ook tegenvallen. Eigenlijk best heel vaak: want ook een ontkennend antwoord komt voor. Achter een neutraal Nee komt zomaar opeens verdriet, pijn of boosheid naar boven. Diep in jezelf leven al veel ervaringen – vaak oud, en soms recent – die in herinnering gebracht worden. Dan líjkt het veiliger om maar op bedachte argumenten te varen.
Ultiem kan het zijn dat je deze emotie(s) niet wilt (her)beleven. Dan ís het veilig(er) om de vraag Word ik er blij van? maar helemaal niet (meer) te stellen.

Wij hebben de vraag in januari weer bovenaan ons lijstje gezet!
Laten we ons murw maken van twee jaren maatregelen vanuit de overheid – en gedoe in de samenleving, en verdrietig over de oorlog, die nu gevoerd wordt…? Waar gaan we naar toe, met Huis van Licht en Vrede?
De vraag: Word ik er blij van?!
Het heeft ons nu opgeleverd dat we Samen aan Tafel gegaan zijn; dat we (mantra’s) zingen – online en live -, en dat we erop uit trekken; buiten wandelen, met zon en wind in ons gezicht.

Verderop in dit reisverslag vind je nieuwe datums van ons ‘project’ Samen aan Tafel. En in de agenda wanneer we weer zingen. Welkom!

Vanaf vandaag, Vastenavond, gaan we op weg naar Pasen.
Als nooit tevoren volgen we het nieuws – van alle kanten. Want we zijn bezorgd en leven mee. Het voelt alsof er ontzettend veel opgeruimd, gereinigd hoort te worden, deze voorjaarstijd.

Vanuit Huis van Licht en Vrede delen we hier graag een dagelijkse affirmatie voor deze tijd; voor ieder die bewust leven wil en weerbaar het drukkende wereldgebeuren naast zich neer wil leggen, zonder weg te kijken!

Ik ben gezond en leef licht,
ik blijf optimistisch en positief gestemd.

 

Een affirmatie, zeker als die hardop uitgesproken wordt, bevestigt en bekrachtigt hoe je in het leven staat. Ze werkt door, van intentioneel niveau tot in je dagelijkse aanwezigheid. Er is maar een manier om dit te ervaren: Doen!

Met lichte groet, Anadya en Inno

Foto boven: Wietse de Vries

Uitnodiging: diner, gesprek & ontmoeting

Samen aan tafel

Stel je voor, een avond met elkaar genieten van heerlijk vegetarisch & biologisch eten, in goed gezelschap met inspirerende gesprekken.

Afgelopen januari zijn we van start gegaan met ‘Samen aan Tafel’. We zijn heel blij met en na de eerste avonden; fijne en mooie mensen zijn aangeschoven. En daarom hebben we drie nieuwe avonden gepland!

Wanneer: vrijdag 25 maart, 13 mei en 3 juni
Tijd: om 18:00 uur
Waar: met max. 4 genodigden bij ons aan tafel in Wageningen
Kosten: donatie die ten goede komt aan Huis van Licht en Vrede

Ter voorbereiding vragen we iedereen om iets van zichzelf, iets persoonlijks mee te nemen en in te brengen: van een lied of gedicht tot een voorwerp of kunstwerkje.

Een donatie voor deze avond is welkom, in geld of anderszins aan het initiatief Huis van Licht en Vrede: om een volgende ontmoeting aan tafel weer mogelijk te maken.

Chef-kok Anadya en gastheer Inno verwelkomen je van harte.

 

Geïnteresseerd?

Laat het ons gauw weten en we sturen je een uitnodiging met verdere informatie.

Je kunt je via deze link inschrijven.

 

Gayatri mantra meditaties

Een uur lang gebed voor Licht in de wereld

Wanneer: 3, 17 en 31 maart, 14 en 28 april, 12 en 26 mei
Tijd: van 9.30 tot 10.30 uur
Waar: online via youtube live stream
Kosten: donatie die ten goede komt aan Huis van Licht en Vrede

Gayatri mantra is de ‘moeder van alle mantra’s’ en een eeuwenoud gebed tot ontwaken. We reciteren de mantra zoals deze in de traditie bij Prajnaparamita wordt gezongen. In de meditatie reciteren we 108x Gayatri mantra en zijn daarna ca. 20 minuten in stilte. Ter afsluiting van de meditatie zingen we de drie ‘closing mantras’.

Zing je mee? Meld je hier aan en je ontvangt de link.

Om Bhur Bhuvah Svah
Tat Savitur Varenyam
Bhargo Devasya Dhimahi
Dhiyo Yonah Prachodayat

“Door alle lagen van ervaring heen is Dat,
de ware aard die het
bestaan verlicht, het allerhoogste Ene.
Moge alle wezens door subtiele en meditatieve intelligentie de verheven schittering van verlicht bewustzijn, gewaar zijn.”

Huis van Licht en Vrede

We roepen in herinnering met welke intentie er begonnen is aan Huis van Licht en Vrede; het creëren van een pleisterplaats op de reis door het leven, een ervaringsplek van en voor innerlijk leven. Een plek die we met elkaar mogelijk maken, waar iedereen zich thuis mag voelen, indachtig:

Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren.
Wij zijn mens op Aarde met verstand en geweten begiftigd, levend in vol bewustzijn; wij streven ernaar in een geest van broeder- en zusterschap samen te leven.

Vrij naar Artikel 1 van de
Universele Verklaring van de Rechten van de Mens – VN

In deze zin willen wij onze gemeenschap verder (uit)bouwen; willen we krachten bundelen en kennis en ervaring delen.

Kortom, de reis gaat door.